On observar ocells a la vall del Ridaura

Per als que no saben per on començar vull recomanar una sèrie de llocs on es pot fer una bona observació (quantitativa i qualitativa) sense gaire esforç.

Els itineraris llargs es poden fer totalment o parcialment amb alguna mena de vehicle. Als llocs concrets, el cotxe ens hi deixa a la porta. No hi ha, doncs, excusa d’edats ni mandres ni històries. A més, la majoria són d’una bellesa poc comuna. S’ha d’entendre que aquests punts recomanats especialment són tots bons, però no són tots els bons, ni molt menys.

Expressament, i per raons obvies, no esmentaré on cercar espècies molt sensibles i emblemàtiques sobretot de rapinyaires (diürns i nocturns) com el falcó peregrí (Falco peregrinus) o el duc (Bubo bubo).

1.   La  bassa  del Dofí. Situada a Castell d’Aro, al costat  del  Parc  de Bombers,  al davant de la depuradora. Aquest petit estany artificial, alimentat  per l’aigua  de  la  depuradora, va ser creat en un antic abocador de  runes.  Fou especialment  dissenyat  per  a  les aus. S’hi ha bastit  un  aguait  que  fa l’observació summament confortable durant tot l’any. La manera més directa d’accedir-hi és des de la carretera de Castell d’Aro a S’Agaró. Sortint del poble s’ha d’agafar el trencall que hi ha a mà dreta just abans d’arribar al pont sobre el  Ridaura. Hi ha una senyalització indicant el Parc de Bombers.

2.   Tram final del Ridaura. A Platja d’Aro. Interessant, sobre  tot  en els passos migratoris. S’hi ha d’anar aviat al matí,  ja que  és una  zona  força  transitada. És l’únic aiguabarreig que ens queda.  En  ell, doncs, s’hi fan observacions úniques a casa nostra. Es localitza cap al terç sud de la badia de Platja d’Aro.

3. El Parc dels estanys .  Últimes  restes d’antics aiguamolls  situats  a  Platja d’Aro,  al  costat de les Escoles. El 2009 es va reacondicionar la zona segons el pla hidràulic, canviant totalment la fesomia. Actualment hi ha una important làmina permanent d’aigua. Els aguaits permeten una còmoda observació de la variada ornitofauna que s’hi refugia. Queda just  al costat de les escoles de Platja d’Aro. És de bon anar-hi des de la terminal d’autobusos.

4.   Camí  de  ronda de S’Agaró. Entre la platja de Sant Pol  i  la  Conca. Agradabilíssim  i  còmode  passeig  que, a part  dels  ocells  marins,  permet observar una bona diversitat d’ocells boscans. Comença al costat de l’Hostal La Gavina, a llevant de la badia de Sant Pol. Una vegada arribats a la Conca podem tornar per la urbanització.

5.   Les Sofreres – Punta del Molà. Tram de costa entre Sant Feliu i  Sant Pol. Hi ha un camí de ronda que, sortint enfront de l’Hotel Hipòcrates, sobre el port de Sant Feliu de Guíxols, i passant per la glorieta situada sobre les Sofreres, al puig del Molí de les Forques, voreja la costa tot passant, entre pinedes,  per davant de Secaïns i Balelles. Arriba, sortint i entrant de la carretera, fins a la platja de Sant Pol.

6.   La  Punta d’en Bosch. Sense especificar tant, podríem esmentar el  tram de  costa  entre  Sant Feliu de Guíxols i Tossa de Mar. Per a  molts,  el  més bonic del món. Podem començar pujant a l’ermita de Sant Elm des de ponent de la badia de Sant Feliu. Baixant de l’ermita, passarem per davant la roca de Sant Jaume i vorejant les Penyes arribarem als quatre camins, a la carretera de Tossa. Tirarem cap a l’esquerra parant aquí i allà i gaudint de vistes meravelloses.

7.   Camí de Pedralta. Una passejada fins a Pedralta té la recompensa final de contemplar la que fou original pedra basculant i un espectacular paisatge des del mirador. La carretera que ens ha de portar a Pedralta és a mà esquerra, sortint de Sant Feliu,  anant cap a Santa Cristina.

8.   Pla de Panedes.  Plana agrícola força ben conservada, on es poden fer observacions d’espècies d’ocell d’espais oberts molt difícils de veure a altres llocs de la vall. Es troba a la dreta de la carretera que va a Girona, just després de la costa de l’Alou.

9.   Tram mig alt del Ridaura.  El riu d’aigües netes corre a través de bosc de ribera, envoltat del paisatge de l’Ardenya. Un paradís per picots i pica-soques blau. Hi podem accedir des de la base de la costa de l’Alou agafant la pista que surt de Mobles Mulà, a l’esquerra de la carretera que va a Girona.

10.   Romanyà.  Les  Gavarres  en tot el seu esplendor. Si  hi  aneu  no  us oblideu de fer un cop d’ull al conjunt megalític de la Cova d’en Daina. Podem arribar-hi tant des de Mas Nou com pujant des de Bell-Lloc. La carretera comença a la cruïlla de Solius de la carretera de Santa Cristina a Girona.

11. Abocador de Solius. Per la seva singularitat, també vull incloure en aquest recull, l’abocador d’escombraries de Solius, a cavall entre els termes de Santa Cristina i Llagostera. En aquest indret es concentren milers de gavians argentats (Larus michahellis), així com altres espècies de gavians menys comunes. I no es rar veure-hi altres espècies d’ocell difícils de detectar a la resta de la vall, com el corb (Corvus corax), la cornella negra (Corvus corone), el gavià fosc (Larus fuscus), el milà negre (Milvus migrans), o, fins i tot, alguna cigonya blanca (Ciconia ciconia).